На Кіровоградщину може потрапити вірус африканської чуми свиней черех фіксування випадків захворювання у сусідніх областях. Про це у коментарі медіапорталу DOZOR повідомили у Держпродспоживслужбі.
Так, цього року випадки захворювання фіксують у Миколаївській, Вінницькій, Херсонській, Запорізькій областях. На територ в Гайворонському районі. На цій території у вогнищі спалаху та визначеній загрозливій зоні фахівцями ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області були проведені всі необхідні заходи для недопущення поширення інфекції. Наразі територія є оздоровленою.
Загалом в Україні кількість випадків захворюваності значно зменшилася. Для запобігання АЧС власникам свиногосподарств рекомендується:
- Встановити двоконтурну огорожу навколо свиноферм, провести дератизацію (боротьба із гризунами) та відлякувати птахів.
- Унеможливити доступ на територію ферм бродячих тварин та сторонніх осіб.
- Перевірити та налагодити роботу дезбар’єрів та санпропускників. При вході в приміщення (секцію, блок, кормоцех) встановити дезванночки чи дезкилимки зволожені дезрозчином.
- Заборонити персоналу господарства утримання свиней в особистих домогосподарствах.
- Контролювати дотримання правил особистої гігієни персоналом господарства та заборонити приносити харчові продукти на територію господарства.
- Вхід у виробничу зону свиногосподарства, дозволяти лише через ветсанпропускник, а в’їзд транспорту – через постійно діючий дезінфекційний бар’єр (дезінфекційний блок).
- Звести до мінімуму виробничі контакти та пересування персоналу між виробничими дільницями на території господарства (закріпивши персонал за відповідною виробничою ділянкою). Чітко окреслити «брудні» та «чисті» зони в підприємстві. Не допускати пересування персоналу в іншу зону, без зміни спецодягу та знезараження взуття.
- Забезпечити обслуговуючий персонал подвійним комплектом спецодягу та взуття, й організувати централізоване його знезараження та прання.
- Для забезпечення технологічного процесу у виробничій зоні виділити спеціальний внутрішньогосподарський транспорт та розділити транспортні шляхи на території господарства, уникаючи їх перетинання на «чисті» (підвезення кормів, тварин) та «брудні» (вивезення гною, загиблих тварин, відходів забою).
- Завантаження тварин проводити з рамп, розміщених на лінії демаркації господарства, без в’їзду транспорту на територію.
- Тварини, що підлягають вимушеному та внутрішньогосподарському забою, перевозять на забійно-санітарний пункт (забійний майданчик) спеціальним транспортом, що унеможливлює розсіювання біоматеріалу.
- Вживати заходів щодо знезараження гною, гноївки тощо. Мати постійний запас дезінфекційних засобів, як передбачено інструкцією.
- По можливості встановити параформалінову камеру для знезараження спецодягу та утилізатор для утилізації відходів тваринного походження.
- Згодовувати свиням лише термічно оброблений корм.
- Не купувати живих свиней і корми в зонах неблагополучних з АЧС.
- Мінімізувати поїздки на неблагополучні з АЧС території.