Вже у неділю українці святкуватимуть свято Великодня. Традиційною стравою у великодні свята, як відомо, вважаються паски. Найсмачнішими рецептами з сайтом DOZOR поділилася відомий у місті food-блогер Галина Артеменко.
«Цього року, вибираючи варіанти того, які паски я хочу підготувати до «великоднього сезону», я вирішила, що настав час спекти сирну паску без дріжджів. Дріжджових у мене досить багато, а ось варіанти без дріжджів я якось недооцінювала», - стверджує Галина Артеменко.
Сирна паска без дріжджів
Інгредієнти:
200 г сиру
2 яйця
100 г цукру
100 г вершкового масла
1 лайм або лимон
160 г муки
10 г розпушувача
75 г родзинок
Залийте родзинки гарячою водою. В муку висипте розпушувач і перемішайте, щоб тісто підіймалося рівномірно. Розтопіть вершкове масло. До сиру додайте цукор та яйця. Подрібніть на терці цедру лайма або лимона та додайте її до сиру. Туди ж додайте розтоплене масло. Вижміть сік з цитрусу в сир. Перемішайте масу виделкою, а потім ретельно перебийте її блендером до однорідності. Злийте воду з родзинок і просушіть паперовими рушниками.
Просійте в сирну основу суміш борошна і розпушувача. Додайте у тісто родзинки. Ретельно перемішайте масу до однорідності.
Викладіть тісто у паперові форми діаметром 9 сантиметрів. Злегка постукайте формочками з тістом, щоб воно вирівнялося. Пригладьте тісто мокрою ложкою і відправляйте на випічку на 60-65 хвилин при температурі 160 градусів.

Паска з корицею
Інгредієнти:
опара:
200 г біги 60% (400 г муки, 240 г води, 2-4 г сухих дріжджів та щіпка цукру) або 125 г муки + 75 г води
75 г теплого молока
50 г муки
5 г сухих дріжджів
тісто:
вся опара
325 г муки
100 г жирних вершків 33%
70 г домашнього натурального ванильного цукру; якщо використовуєте промисловий, то беріть на смак, а решту об’єму замініть простим цукром
2 яйця
25 г темного рому
1,5 г 3 щіпки соли
начинка:
200-250 г вершків 33%
250-300 г цукру
15 г кориці
Бігу змішайте з молоком, мукою та дріжджами. Ретельно перемішайте масу до однорідності, накрийте плівкою і залишіть для бродіння на 1 годину при температурі 26-28 градусів. Замісити тісто можна за допомогою хлібопічки. В чашу насипте муку, цукор, яйця, половину вершків, сіль та опару. На хлібопічці виберіть такі параметри: 6 хвилин для першого замісу, 20 хвилин на відпочинок, 12 хвилин для другого замісу.
Коли починається другий заміс поступово додайте у два прийоми вершки, які залишилися, а потім ром. Зберіть тісто в шар та покладіть у глибоку миску, яка змазана рослинним маслом. Залиште для бродіння при температурі 26-28 градусів приблизно на півтори години або до збільшення об’єму тіста вдвічі. Підігрійте вершки, щоб вони стали більш рідкими, а цукор змішайте з корицею.
Тісто відщипуйте маленькими шматочками (розміром з невеликий волоський горіх), вмочіть у вершки, обваляйте в суміші цукру і кориці. Укладіть ці шматочки у форми, заповнивши їх на третину. Залиште паски для вистоювання. Вони повинні піднятися на 3/4. Випікайте їх при температурі 175 градусів протягом 20-25 хвилин.

Паска з шафраном
Інгредієнти:
2 щіпки рилець шафрану
300 г сироватки
15 г сухих дріжджів
200 г цукру
3 щіпки соли
75 г вершкового масла
15 г рослинного масла
1 яйце
800 г муки
Насамперед розітріть шафран в ступці або іншим зручним для способом до порошкоподібного стану. Влийте до шафрану 50 мл дуже гарячої води та дайте настоятися. Для приготування опари вилийте злегка підігріту сироватку у глибоку миску. Додайте в сироватку 3 щіпки солі та третину цукру. Всипте третину від загального обсягу борошна і сухі дріжджі.
Перемішайте опару до однорідності. Повинна вийти консистенція тіста як нежирної сметани. Опару затягніть харчовою плівкою, відправте в місце, де немає протягів, на 40 хвилин. За час бродіння опара стане дуже пишною, повітряною. Перемішайте її, щоб випустити газ. Активну опару відправте у велику глибоку миску.
До опари додайте яйце, цукор та рослинне масло. Перемішайте суміш до однорідності. Тепер влийте в опару шафран та добре перемішайте суміш. Всипте борошно в тісто, просіюючи за допомогою сита. Злегка перемішайте тісто ложкою, а потім краще продовжити заміс рукою - так буде зручніше. Тісто буде досить м'яким і липким, але не підсипайте борошно додатково. Накрийте тісто листом харчової плівки і залиште на 20 хвилин.
Тепер додайте в тісто розм'якшене вершкове масло. Почніть вмішувати його. Перекладіть тісто у велику миску, в якій воно буде бродити. Підтягніть тісто в тугу кулю, ніби загортаючи його, покладіть швом донизу миски та залиште для бродіння в теплому місці на 3 години. За цей час воно має збільшитися в обсязі в 2,5 - 3 рази.
Обімніть тісто, щоб випустити відпрацьований газ. Далі розділіть тісто по формах, залиште на півтори години або до повного вистоювання. Випікайте паски при температурі 200 градусів близько 30 хвилин або до рум'яного кольору.
