У вересні в обласному центрі зареєстрували випадки захворюваності на вірусний гепатит А серед дітей та дорослих, яких направлено на лікування у стаціонарні медичні заклади. Про це медіапорталу DOZOR повідомили у обласному лабораторному центрі.
Так, з початку 2019 року уже зареєстровано 10 випадків захворювання на вірусний гепатит А, із них 3 серед дітей. Сьогодні ми маємо ще 4 підозрілих випадків у Кропивницькому, з них 2 дітей.
Занепокоєння медиків викликає той факт, що в останні роки епідемічна ситуація з вірусного гепатиту А була стабільною. Реєструвались поодинокі випадки захворювання. Загалом за минулий 2018 рік в області було зареєстровано 12 лабораторно підтверджених випадків з них 3 серед дітей.
Довідково:
Гепатит А - широко розповсюджене гостре інфекційне захворювання, клінічний перебіг якого характеризується ознаками інтоксикації та гострим ураженням печінки.
За механізмом передачі збудника інфекції гепатит А відносять до кишкових інфекцій. Джерело інфекції – хвора людина, яка виділяє збудник – вірус гепатиту А в навколишнє середовище разом з кишковими випорожненнями.
Вірус передається:
від людини до людини;
через харчові продукти;
через воду;
через брудні руки;
через предмети загального користування.
Інкубаційний період триває від 7 днів до 51 дня, в середньому 35 днів.
Найчастіше захворювання починається із загальних симптомів як при гострих респіраторних вірусних інфекціях, а саме: з нездужання, головного болю, катаральних проявів, підвищення температури тіла до 37,5 – 390С на протязі 1 – 3 днів. В подальшому зникає апетит, з’являється відчуття дискомфорту в області печінки, через 2 – 4 дні змінюється колір сечі, знебарвлюються випорожнення, змінюється колір слизових оболонок та шкіри, з’являється жовтяниця.
Раннє виявлення і госпіталізація хворих гострою формою хвороби – перший і важливий крок в припиненні розповсюдження гепатиту А в сім’ї та колективі, що необхідно в зв’язку з тим, що хворий може виділяти вірус в навколишнє середовище з першого дня захворювання.
Щоб уникнути зараження вірусом гепатиту А треба дотримуватися простих, але ефективних методів:
ретельно мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після поїздок в громадському транспорті, після перебування на прогулянці, після відвідуванням місць загального користування, тощо;
овочі та фрукти ретельно мити перед вживанням;
дотримуватись суворого водно-питного режиму, не пити воду із невідомих джерел;
не заковтувати воду при купанні у басейнах та відкритих водоймищах;
не пити з одного келиха напої та дотримуватись правил особистої гігієни;
під час догляду за хворими слід суворо дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки, дезінфікувати столовий посуд.